مشخصات پروژه
- کاربری: اداری
- معمار پروژه: آوگون پایدار ایرانیان
- سال : 2024
حوزه همکاری
- ارزیابی شرایط آسایش حرارتی فضای باز
- مصرف انرژی ساختمان
- ارزیابی جریان هوا در داخل و اطراف ساختمان
- آسایش بصری و روشنایی طبیعی (نور روز)
- آسایش آکوستیکی
به مشاوره نیاز دارید؟
خطا: فرم تماس پیدا نشد.
پروژه ساختمان مرکز نوآوری پارک پردیس (معماری شرکت آوگون پایدار ایرانیان)
در این پروژه با توجه به نمای تمام شیشه شرایط آسایش بصری در فضای داخلی و همچنین تاثیر جدارهی تمام شیشهای ساختمان بر محیط اطراف از مهمترین دغدغههای کارفرما بود. در این راستا در گام اول کیفیت روشنایی و خیرگی کاربران در تمامی فضاها با استفاده از شاخصهای کفایت روشنایی فضایی(sDA) ، نور مستقیم سالانه(ASE) و احتمال خیرگی آزاردهنده(sDG) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس سیستم امتیازدهی لیید نسخه4.1،در حوزه نور طبیعی، هر فضا برای sDA بالای 40درصد 1 امتیاز، بالای 55 درصد 2 امتیاز و بالای 75 درصد 3 امتیاز دریافت کرده و شاخص ASE<10% مورد قبول است. برای خیرگی نیز sDG<20% قابل قبول در نظر گرفته میشود. در ادامه نتایج ارزیابیهای صورت گرفته ارائه شده است :
پس از ارزیابیهای فوق، تاثیر استفاده از پردههای داخلی منتخب کارفرما بر کیفیت شرایط آسایش بصری فضای داخلی نیز مورد ارزیابی قرار گرفت . فضاهایی که شرایط روشنایی قابل قبولی داشتهاند ( sDA>40%) اما در صورت استفاده از پردهی داخلی احتمال کاهش محسوس روشنایی دریافتی و در نتیجه خروج از محدودهی قابل قبول وجود دارند؛ بررسی شدهاند.
در تحلیل انجام شده برنامهی کنترلی باز و بسته شدن این پردهها بر اساس برنامهی ارائه شده در نسخهی چهارم سیستم امتیازدهی LEED در نظر گرفته شده است. بر اساس قوانین ارائه شده در نسخهی 4 سیستم امتیازدهی لیید ( LEED ) ، در صورتی که بیشتر از 2 درصد مساحت فضا نور مستقیم خورشید را دریافت کند، پردههای در نظر گرفته شده در فضای داخلی باید مورد استفاده قرار بگیرند.
تحلیل انعکاس نور خورشید از نما :
در این بخش شرایط آسایش بصری کاربران در محیط باز اطراف ساختمان و تاثیر انعکاس خورشید از نمای ساختمان بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا در گام اول، مانند بخش پیشین، میزان تاثیر مشخصات جدار شیشهای بر شرایط روشنایی فضای اطراف ارزیابی شده است. پس از بررسی تاثیر نوع شیشه با ضرایب انعکاس متفاوت ( شیشه با ضریب انعکاس کم و شیشه با ضریب انعکاس زیاد)، وضعیت آسایش بصری برای شیشهی موجود ارزیابی شده است
ارزیابیهای فوق برای جبههی جنوبی و غربی ساختمان نیز صورت گرفت. در تمامی جهات و تمامی ساعات مورد ارزیابی ضریب بازتاب شیشه یک مولفهی بسیار تاثیرگذار بر شدت روشنایی که به چشم کاربران میرسد؛ بوده است. در تمامی حالات نیز شیشه با ضریب بازتاب پایین عملکرد بهتری داشت. پس از ارزیابیهای اولیه مقادیر روشنایی رسیده به چشم کاربران در وضعیت شیشه با ضریب بازتاب کم، با حدود قابل قبول تعریف شده برای این شاخص سنجیده شد. بر اساس این ارزیابی در منطقهی غربی ساختمان شرایط بهتری نسبت به منطقهی شرقی و جنوبی برقرار است. در مناطق جنوبی احتمال وقوع عدم آسایش بصری در فصول مختلف ( البته در شرایط بحرانی از منظر زاویه دید کاربر و موقعیت خورشید نسبت به سطح جدار) وجود دارد.
ارزیابی آسایش حرارتی فضای باز
در این بخش شرایط آسایش حرارتی فضای باز با استفاده از شاخص UTCI مورد ارزیابی قرار گرفته است. موضوع اصلی کارفرما در این بخش تاثیر استفاده از متریالهای کفسازی متفاوت در محیط خارجی بر احتمال ایجاد جزایر حرارتی بود. شبیهسازیها برای ساعات 9 صبح، 12 ظهر و 15 بعدازظهر انقلاب تابستانی، انقلاب زمستانی و یکی از اعدالین انجام شد. برای قسمت ماشین رو متریال اسفالت، برای فضای سبز متریال چمن و برای کفپوشهای محوطه بر اساس اعلام کارفرما سنگ گرانیت سیاه و سنگ سفید در نظر گرفته شد.
آسایش آکوستیکی
هدف از این بخش از مطالعه بررسی آسایش آکوستیکی در فضای شتابدهنده در پروژه ساختمان مرکز نوآوری پاسارگاد است. به این منظور ابتدا این فضا در حالت پایه با کمک نرم افزار راینو مدل شده و شاخصهای آکوستیکی تراز نوفه زمینه ، برسنج نوفه ترجیحی که بیانگر میزان نویز در فضا، زمان واخنش و انیمیشن آکوستیکی با کمک شبیهسازی محاسبه و با مقادیر استاندارد در مبحث ۱۸ مقررات ملی مقایسه شده است. مطابق پلان جانمایی، جهت بررسی میزان نوفه در فضای شتابدهنده، تمامی میزهای موجود در فضای شتابدهنده در هر دو طبقه مدل شده و در هر میز یک فرد به عنوان منبع تولید کننده صدا (مطابق مطالعه یک فرد با شرط میانگینی از صدای مرد یا زن در حال صحبت به صورت عادی) در نظر گرفته شده است. در این مطالعه هدف از شبیهسازی، بررسی اثر صدای افراد حاضر در فضا، بر آسایش آکوستیکی محیط است. یک منبع با صدای نوفه زمینه معمول در فضاهای باز اداری نیز در شبیهسازی در نظر گرفته شده که در ادامه به معرفی مشخصات آکوستیکی این منابع پرداخته شده است. در هر طبقه یکی از میزهای موجود در شتابدهنده نیز ، به عنوان دریافتکننده در نظر گرفته شدهاست
در ادامهی ارزیابیهای صورت گرفته تاثیر سه راهکار استفاده از تایلهای سقفی آکوستیک، کفپوش جاذب آکوستیک(موکت اداری) و دیوارهای سبز در فضای داخلی بر کیفیت شرایط آکوستیکی فضای داخل مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت پس از تحلیلها و شبیهسازیهای صورت گرفته و ارائه راهکارهای اصلاحی؛ مقدار زمان واخنش و نوفه زمینه در محدوده استاندارد قرار گرفته و آسایش آکوستیک تامین شده است. همچنین با توجه به جزئیات ارائه شده توسط تیم طراحی، درجه تراگسیل صدای هوابرد برای فضاهای مختلف در محدوده قابل قبول بوده است.
بار حرارتی و مصرف انرژی
شبیهسازی بارهای حرارتی و نیاز انرژی نی زدر این پروژه صورت گرفته است. ارزیابی اتلاف حرارتی و بارهای سرمایش و گرمایش برای زمانهای بحرانی در پروژه در شهر پردیس که نیاز غالب آن گرمایش است در حالت پایه انجام شده است. مطابق جدول، در حالت پایه بار گرمایشی ساختمان 0.11 کیلووات بر مترمربع و بار سرمایشی 0.09 کیلووات بر مترمربع بودهاست. نمودار زیر میزان دریافت حرارت از سطوح و جدارهای مختلف ساختمان در حالت پایه را نشان میدهد :
انرژی مورد نیاز جهت تامین آسایش حرارتی کاربران ساختمان، بزرگترین سهم از مصرف انرژی یک پروژه را به خود اختصاص میدهد. در این پروژه با توجه به اقلیم سرد شهر پردیس، انرژی مورد نیاز جهت گرمایش از اهمیت بیشتری نسبت به سرمایش برخوردار است. بنابراین در نخستین بخش از ارزیابی مصرف انرژی پروژه، برخی راهکارهای کاهش مصرف انرژی بررسی شده و در هر بخش، انرژی مورد نیاز جهت سرمایش و گرمایش مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت نتایج نشان داده که استفاده از تهویه طبیعی دوطرفه با کمک بازشوها در نما، میتوان انرژی مورد نیاز جهت گرمایش و سرمایش را به اندازه 2 تا 5 درصد کاهش داده است. همچنین میزان انرژی اولیه 5 کیلووات ساعت بر متر مربع یعنی حدود 1 درصد کاهش داشته و به 421.4 کیلووات ساعت بر مترمربع رسیده است که با توجه به تاثیر این راهکار بر افزایش آسایش کاربر در فضا، به عنوان یک راهکار مناسب پیشنهاد میشود.
سوالی دارید؟
بله، همان طور که در پروژه اخیر قابل ملاحظه است تیم مشاورین علوم ساختمان بومشهر پایدار در مرحله طراحی پلان وارد همکاری با تیم معماری شده است. در این مرحله با انجام شبیه سازی و بررسی آلترناتیو های مختلف طراحی می توان بهینه ترین حالت پلان را انتخاب کرد یا با ارائه راهکار های مختلف به بهبود دریافت نور روز پرداخت.
همان طور که توضیح دادیم در ایران برخی گواهینامه ها شامل EDGE و گواهی سرو سبز قابل دریافت هستند. تیم بومشهر پایدار به شما کمک میکند که ساختمان خود را در یک مقیاس جهانی بسنجید و امتیازات مربوط به گواهی ساختمان سبز LEED را دریافت نمایید و در سطح این گواهینامه طراحی کنید.
بله، از جمله محاسباتی که برای ساختمان ها انجام می شود محاسبه میزان مصرف انرژی جهت تامین روشنایی است . با بهبود روشنایی طبیعی دریافتی، میتوان از مصرف انرژی جهت تامین روشنایی مصنوعی کاست.