مشخصات پروژه
- کاربری: اداری
- معمار پروژه: آوگون پایدار ایرانیان
- سال : 2024
حوزه همکاری
- ارزیابی شرایط آسایش حرارتی فضای باز
- مصرف انرژی ساختمان
- ارزیابی جریان هوا در داخل و اطراف ساختمان
- آسایش بصری و روشنایی طبیعی (نور روز)
- آسایش آکوستیکی
به مشاوره نیاز دارید؟
خطا: فرم تماس پیدا نشد.
پروژه ساختمان مرکز نوآوری پارک پردیس (معماری شرکت آوگون پایدار ایرانیان)
در این پروژه با توجه به نمای تمام شیشه شرایط آسایش بصری در فضای داخلی و همچنین تاثیر جدارهی تمام شیشهای ساختمان بر محیط اطراف از مهمترین دغدغههای کارفرما بود. در این راستا در گام اول کیفیت روشنایی و خیرگی کاربران در تمامی فضاها با استفاده از شاخصهای کفایت روشنایی فضایی(sDA) ، نور مستقیم سالانه(ASE) و احتمال خیرگی آزاردهنده(sDG) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس سیستم امتیازدهی لیید نسخه4.1،در حوزه نور طبیعی، هر فضا برای sDA بالای 40درصد 1 امتیاز، بالای 55 درصد 2 امتیاز و بالای 75 درصد 3 امتیاز دریافت کرده و شاخص ASE<10% مورد قبول است. برای خیرگی نیز sDG<20% قابل قبول در نظر گرفته میشود. در ادامه نتایج ارزیابیهای صورت گرفته ارائه شده است :
پس از ارزیابیهای فوق، تاثیر استفاده از پردههای داخلی منتخب کارفرما بر کیفیت شرایط آسایش بصری فضای داخلی نیز مورد ارزیابی قرار گرفت . فضاهایی که شرایط روشنایی قابل قبولی داشتهاند ( sDA>40%) اما در صورت استفاده از پردهی داخلی احتمال کاهش محسوس روشنایی دریافتی و در نتیجه خروج از محدودهی قابل قبول وجود دارند؛ بررسی شدهاند.
در تحلیل انجام شده برنامهی کنترلی باز و بسته شدن این پردهها بر اساس برنامهی ارائه شده در نسخهی چهارم سیستم امتیازدهی LEED در نظر گرفته شده است. بر اساس قوانین ارائه شده در نسخهی 4 سیستم امتیازدهی لیید ( LEED ) ، در صورتی که بیشتر از 2 درصد مساحت فضا نور مستقیم خورشید را دریافت کند، پردههای در نظر گرفته شده در فضای داخلی باید مورد استفاده قرار بگیرند.
تحلیل انعکاس نور خورشید از نما :
برای هر پرتوی نور خورشید در هنگام برخورد به یک سطح، سه حالت ممکن است اتفاق بیافتد. مقداری از آن جذب سطح میشود، مقدار بازتاب پیدا میکند و در صورتی که جسم شفاف یا نیمه شفاف باشد؛ مقداری نیز از سطح جسم عبور میکند. یکی از دغدغههای این پروژه، تأثیر فرم و حجم کلی ساختمان بر نور و تابش دریافتی پوسته و انعکاس آن، بر شرایط آسایش بصری و حرارتی افراد در فضای خارجی و محوطه اطراف ساختمان است. با توجه به سطح وسیع شیشه در نمای این ساختمان، نوع شیشهی استفاده شده نیز تاثیر بسیار زیادی بر این موضوع دارد. در این راستا وضعیت تابش و روشنایی منعکس شده بر محیط اطراف ساختمان، در دو حالت استفاده از شیشه با ضریب بازتاب بالا و شیشه با ضریب بازتاب پایین، مورد ارزیابی قرار گرفته است. 1- شیشهی پیشنهادی تیم معماری با ضریب بازتاب نور کم ( ضریب بازتاب: %6.9 ) 2- شیشه با ضریب عبور نور مشابه وضع موجود و ضریب بازتاب نور زیاد (ضریب بازتاب: %54)
در تصاویر فوق تاثیر قابل ملاحظهی نوع شیشه بر بازتابش پوستهی ساختمان مشخص است. تابش بازتابی دریافتی در محدودهی وسیعی از اطراف ساختمان تا 750kWh/m2 نیز رسیده است. در حالی که در حالت استفاده از شیشه با ضریب بازتاب نور کم، این مقدار تابش تنها در فاصلهی اندکی از جدارهی شیشهای دیده میشود و تابش بازتابی دریافتی در محدودههای اطراف از حدود 550 kWh/m2 فراتر نرفته است. به عنوان جمعبندی وضعیت بازتاب تابش خورشید توسط جدارهی شیشهای و تاثیر آن بر محیط اطراف، باید به این نکته توجه کرد که بیشترین بازتاب جدارهی ساختمان در بازهای از سال رخ داده است که شرایط دمایی محیط خارجی در بازهی نسبتا مطلوبی قرار داشته است ( 15 تا 25 درجهی سانتیگراد). استفاده از شیشه با انعکاس بسیار زیاد میتواند منجر به بروز عدم آسایش موضعی کاربران در فضای باز گردد.
ارزیابی وضعیت انعکاس نور خورشید :
در این بخش شرایط آسایش بصری کاربران در محیط باز اطراف ساختمان و تاثیر انعکاس خورشید از نمای ساختمان بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا در گام اول، مانند بخش پیشین، میزان تاثیر مشخصات جدار شیشهای بر شرایط روشنایی فضای اطراف ارزیابی شده است. پس از بررسی تاثیر نوع شیشه با ضرایب انعکاس متفاوت ( شیشه با ضریب انعکاس کم و شیشه با ضریب انعکاس زیاد)، وضعیت آسایش بصری برای شیشهی موجود ارزیابی شده است. جهت بررسی وضعیت آسایش بصری کاربران در محیط خارجی، فضای باز اطراف ساختمان به سه منطقه تقسیمبندی شده است. برای هر منطقه در ساعات بحرانی متناسب با جهت منطقه، با بیشترین احتمال وقوع انعکاس آزاردهنده ، شرایط آسایش بصری برای کاربران رو به جدارهی شیشهای بررسی شده است. ( جهت دید کابران در هر منطفه با فلش مشکی مشخص شده است)
آسایش بصری از دیگر موارد است که در این پروژه مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا شرایط آسایش بصری با استفاده از شاخصهای کفایت نور روز فضایی ( sDA ) ، دریافت نور مستقیم سالانه ( ASE )، شدت روشنایی میانگین سالانه و خیرگی آزاردهندهی سالانه ( sDG ) ارزیابی شد.
سوالی دارید؟
بله، همان طور که در پروژه اخیر قابل ملاحظه است تیم مشاورین علوم ساختمان بومشهر پایدار در مرحله طراحی پلان وارد همکاری با تیم معماری شده است. در این مرحله با انجام شبیه سازی و بررسی آلترناتیو های مختلف طراحی می توان بهینه ترین حالت پلان را انتخاب کرد یا با ارائه راهکار های مختلف به بهبود دریافت نور روز پرداخت.
همان طور که توضیح دادیم در ایران برخی گواهینامه ها شامل EDGE و گواهی سرو سبز قابل دریافت هستند. تیم بومشهر پایدار به شما کمک میکند که ساختمان خود را در یک مقیاس جهانی بسنجید و امتیازات مربوط به گواهی ساختمان سبز LEED را دریافت نمایید و در سطح این گواهینامه طراحی کنید.
بله، از جمله محاسباتی که برای ساختمان ها انجام می شود محاسبه میزان مصرف انرژی جهت تامین روشنایی است . با بهبود روشنایی طبیعی دریافتی، میتوان از مصرف انرژی جهت تامین روشنایی مصنوعی کاست.